’t Swarte Schaep

Aangezien wij liefhebbers zijn van de donkere en wat zwaardere bieren, wilden we in eerste instantie graag een winterbier brouwen. Na wat gestoei met verschillende mouten en kruiden besloten we om het bier enkele weken te laten rijpen op geroosterd eikenhout snippers en vervolgens te infusen met whisky, daar wij ook grote whisky liefhebbers zijn. Dit gaf het bier de extra dimensie die we zochten. Door het enthousiaste gebruik van donkere, geroosterde mouten was het bier behoorlijk donker voor een quadruppel, zelfs bijna zwart. Zodoende kwamen we op de naam ’t Swarte Schaep.

De ontwikkeling

In de doorontwikkeling van het bier, met name om meer balans te krijgen tussen zoet en bitter, zijn de donkere mouten wat teruggeschroefd waardoor de kleur behoorlijk lichter is geworden. Het alcoholpercentage is tevens iets omlaag gegaan door de jaren heen om het iets toegankelijker te maken en het ook meer een bier voor het hele jaar te maken, al smaakt hij wat ons betreft nog steeds het beste in het gezelschap van een knisperend haardvuur, als het buiten lekker koud is.

Uiteindelijk is het een bier geworden wat we brouwen met 6 verschillende mouten (gerst en tarwe), wordt het enkele weken gerijpt op zwaar geroosterd eikenhout en infusen we hem met een van onze favoriete Schotse single malts. Als je goed naar het etiket kijkt, kun je misschien achterhalen welke.
Een initiële moutige en zoete dronk die overgaat in een verwarmende en ietwat droge afdronk, waarin het bitter van de chocolade iets meer naar voren komt.

Maar dat is wat wij proeven, vertel ons vooral wat jij proeft!