Het ontstaan

In het voorjaar van 2016 maakten wij voor het eerst kennis met het ”brouwen” van bier d.m.v. een moutextract doe-het-zelf setje voor een dubbel, dat we bij een bieren-speciaalzaak gekocht hadden. Het resultaat was zozo, maar het plezier was er niet minder om en we waren verkocht! Enkele poeder en siroop-brouwsels later besloten we om over te gaan op het echte werk: graanbrouwen! In de zomer van 2016 kochten we een Grainfather ketel van 30 liter en begonnen we met brouwen. Na ongeveer een jaar stapten we over op een 50 liter ketel en bouwden we tevens een koelkast om tot vergistingskast, zodat we ook gecontroleerd konden vergisten. Het brouwen ging ons ondertussen aardig af en het reproduceren van bieren lukte ook zeer behoorlijk.

Het enige dat nog miste was een naam voor de brouwerij. In die tijd woonden we nog allebei in Enschede Zuid, aan weerszijden van de ”hoge bult” in het Wesselerbrinkpark. Met name in de winter kwamen we daar vaak met onze kinderen en kleinkinderen als het gesneeuwd had om met de slee van de bult af te gaan. Wie de naam opperde weten we niet meer, maar we waren het er snel over eens dat dat de naam moest worden voor onze brouwerij: de Bult. Nu vrienden en familie enthousiast waren over ons bier en onze naam goedgekeurd was, begonnen we langzaam aan de volgende stap te denken.

De stap naar het grote brouwen

Aan het eind van 2020 begonnen we te denken aan de volgende stap, namelijk de markt op gaan met ons bier. Aangezien we zelf niet de middelen hebben om grote hoeveelheden te brouwen, moesten we andere mogelijkheden bekijken. Al snel kwamen we uit op huur brouwen, de vraag was nu nog waar. We wilden het graag zo lokaal mogelijk houden, maar wel een brouwerij die veel ervaring heeft met huurbrouwers. Zodoende kwamen we uit bij Huttenkloas. Ze zitten in de regio en bedienen tientallen huurbouwers vanuit het hele land. Na een kennismakend gesprek in het voorjaar van 2022 waren we snel overtuigd en hebben we begin november ons eerste bier daar gebrouwen.

En zo zullen we ook onze toekomstige bieren gaan brouwen met de hulp van lokale brouwerijen. Wil je op de hoogte blijven van onze brouwerij? Blijf ons volgen via Instagram en Facebook.